Een stressvrij Kerstdiner: vijf tips op een rijtje

Een stressvrij Kerstdiner: vijf tips op een rijtje

Nog een paar dagen en dan is het Kerst! Ga jij ook de keuken induiken voor een lekker Kerstdiner? Lekker koken voor familie of vrienden. Of zie je er eigenlijk stiekem een beetje tegen op? Voor veel mensen is het wel stressen. Daarom geef ik je hieronder 5 tips voor meer rust tijdens het koken. Zodat je ook zorgeloos van je gasten kunt genieten en niet de hele tijd maar in de keuken staat. Kortom de oplossing voor een stressvrij Kerstdiner.

5 Tips voor een stressvrij Kerstdiner

  1. Voorbereiden. Komt je visite pas later op de dag? Kijk dan of je voordat ze komen al wat dingen kunt voorbereiden. Maak bijvoorbeeld alvast een saus of dressing en bewaar deze in de koelkast.
  2. Snijwerk. Vaak moet er veel gesneden worden. En hier gaat best wel wat tijd in zitten. Hoe ideaal is het als je dit vooraf al gedaan hebt! Dan heb je alles al in bakjes klaarstaan en kun je je volledig focussen op het maken van je gerecht!
  3. Lezen. Ja precies, lezen, goed lezen. Lees voordat je gaat beginnen je recepten alvast een keer goed door. Zo ben je van te voren al bekend met alle stappen. En voorkom je dat je dingen vergeet of in de verkeerde volgorde doet. 
  4. Schoonmaken. Met Kerst ziet de keuken er bij veel mensen uit als een slagveld. Overal staan pannen en bakjes. Vieze spatels, noem maar op. Op een gegeven moment heb je amper nog ruimte vrij om te koken. Dus ruim tussentijds even wat op. Zet het in de vaatwasser en zorg dat je weer wat extra ruimte krijgt. Geloof mij, het opruimen kost je wat tijd, maar zorgt ervoor dat je erna makkelijker kunt koken. En je hebt ook geen ontplofte keuken die je nog netjes moet zien te krijgen voordat je gasten komen.
  5. Maak je niet druk. Nee echt niet, maak je niet druk! Het gaat hier niet om een kookwedstrijd. Maar om een gezellig diner met familie of vrienden. Dus ziet je gerechtje er niet zo spectaculair uit als op de foto bij het recept? Jammer dan! Als jullie maar een gezellige avond samen hebben. Daar gaat het tenslotte om!

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips en heb je een stressvrij Kerstdiner. Ik wens je hele fijne en smakelijke Kerst!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *